Joga smeha Slovenija

preporod v radosti

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/pomo02/domains/jogasmeha.si/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Prispevek o jogi smeha v Dnevniku

E-pošta natisni

Prispevek o jogi smeha v obliki delavnic radosti, ki jih izvaja Saša Tasevski v okviru društva Kreare, ki ga je napisalo odgovorno uredništvo časopisa Dnevnik-priloga MojeZdravje.

Priloga Dnevnika MojeZdravje Vsa čustva so dobra

 

Preporod v radosti

E-pošta natisni
JOGA SMEHA - PREPOROD V RADOSTI

Dr.Guillaume Duchenne je že leta 1862 objavil rezultate raziskave, ki je pokazala, da že nasmešek aktivira možganski center "srečnih čustev".
Ostale, vedno številnejše raziskave učinkovanja smeha na telo, čustva in um, govorijo, da 10 MINUT SMEHA občutno ublaži bolečine in omogoča miren sen ter da reden smeh:

- zniža možnost ponovitve srčnega infarkta na tretjino
- ublaži, v večini primerov pa popolnoma odpravlja stanja depresivnosti
- deluje pomlajevalno
- pomaga uravnavati krvni tlak
- vzpodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov...
- zmanjšuje agresivno naravnanost vedenja (tudi med zaporniki)
- izboljša delovno učinkovitost in zniža odstotek bolniških odsotnosti z dela

Tako ni čudno, da se happy-manija JOGE SMEHA, KATERE USTANOVITELJ JE DOKTOR MEDICINE Madan Kataria iz Indije, vse bolj širi po vsem svetu. Gre za možnost smejanja brez razloga; za smeh ni potreben smisel za humor, smešen razlog niti občutek sreče. Smeh začenja z vajami, ki se v skupini spontano razvijejo v naraven smeh.
Smejalni klubi nudijo ljudem varen prostor za sprostitev in ponovno prebuditev naravne zdrave igrivosti, predvsem pa za obilico smeha.
Smejalna joga je kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger, dihanja, ter globoke sprostitve po približno 30 minutah intenzivnega smejanja z vmesnimi dihalnimi oddihi.
Joga smeha širi radost. Osvetli naše življenje kot plamen, ki nam je sposoben povrniti moč in namen. Skozi vaje joge smeha se z lahkoto odpremo naravnemu toku radosti, ter si povrnemo zdravo otroško igrivost.
Radost skozi smeh je ena najhitrejših poti k pozitivni naravnanosti uma. S pozitivno naravnanostjo uma pa svet hitro postane čudovito mesto življenja. Radost nas uči uživati v tem, kar nam prinaša ta dan in vsak dan. Našemu življenju daje pozitiven nov namen in pomen.
Ko smo radostni, se naš življenjski fokus spremeni. Izgine ne-zadovoljstvo in sovražnost. Spoznamo, da je bogastvo življenja povezano s služenje drugim z brezpogojno ljubeznijo, spoštovanjem, vrednotenjem, prijaznostjo in odpuščanjem. Smeh širi pozitivno energijo in nas vodi k vse večji odprtosti, plemenitosti, pripravljenosti pomagati bližnjemu.
Pokaže nam, da smo vsi ljudje ena velika družina, vredna negovanja in cenjenja. In ko ljubimo ljudi, smo osvobojeni potrebe po vojnah in sporih. Težimo k harmoniji in miru. Gibanje klubov smeha v več kot 55 deželah sveta predstavlja eno veliko družino, posvečeno širjenju miru v svetu.

Povzeto po članku učiteljice joge smeha Mojce Morye Malek, www.muza.si
 


Kazalo


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/pomo02/domains/jogasmeha.si/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99