Inštitut na Facebooku

Zgodovina joge smeha

K razvoju moderne oblike terapevtskega smeha je prispevalo mnogo ljudi. Ne bomo govorili o vseh, smo pa izbrali tiste, ki so navdihnili razvoj Joge smeha.

NORMAN COUSINS, priznan pisatelj:

Leta 1979 je izdal knjigo »Anatomija bolezni«, v kateri opisuje potencialno smrtno nevarno bolezen, za katero je zbolel leta 1964 in spoznanja o pozitivnih učinkih humorja in drugih pozitivnih čustev pri zdravljenju. Ugotovil je, da mu je deset minut veselega/radostnega smeha omogočilo dve uri mirnega spanca brez bolečin. Njegova zgodba je zbegala znanstvenike in navdihnila številne raziskovalne projekte.

DR. WILLIAM F.FRY, psihiater, Univerza Standford, Kalifornija:

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je začel z raziskavami psiholoških vplivov smeha in velja za očeta 'gelotologije' (znanost smeha). Dokazal je, da smeh stimulira večino glavnih fizioloških sistemov telesa. Ena izmed njegovih študij je potrdila, da lahko 20 sekund intenzivnega smeha, čeprav 'narejenega', za tri do pet minut podvoji srčni utrip. Dr. Fry je dokazal, da je smeh dobra fizična vadba in da lahko niža možnost infekcije dihal ter povzroči izločanje endorfinov (naravni anestetik).

DR. LEE BERK , PhD, Univerzitetni medicinski center Loma Linde:

Dr. Berk je z ekipo raziskovalcev s področja psiho-nevro-imunologije (PNI) raziskoval fizičen vpliv smeha na zdravje-navdih za raziskavo so dobili pri Norman Cousinsu. Ena izmed raziskav: ljudi po srčnem napadu so razdelili na dve skupini. Eno polovico so zdravili s standardnimi medicinskimi tehnikami, drugi polovici so zadali nalogo, da vsak dan 30 minut gleda komedije. Po enem letu je ta skupina imela manj aritmij, nižji krvni tlak, nižjo vrednost stresnih hormonov in potrebovali so manj zdravil. Ponovitev infarkta je bila pri drugi skupini 20%, medtem ko je bila pri prvi skupini, ki ni gledala komedij, 50%.

DR. HUNTER (PATCH) ADAMS:

Patch je z idejo o zabavi in smehu v bolnici ter z idejo o tem »da naj zdravljenje ne bo poslovna transakcija« navdihnil milijone ljudi. V filmu ga je ovekovečil Robin Williams. Je ustanovitelj in direktor Gesundheit instituta, holistične medicinske družbe, ki od leta 1971 tisočim omogoča brezplačno zdravljenje. On je pobudnik ideje o klovnih zdravnikih po celem svetu.

Pomembno je, da so se vsi ti posamezniki pri ugotovitvah in študijah o vplivih smeha zanašali na humor.

DR. MADAN KATARIA

Marca 1995 je v Mumbai-u, India, za neko revijo napisal članek »Smeh- najboljše zdravilo«. Pri svoji raziskavi je odkril številne moderne znanstvene študije, ki so na dolgo in široko opisovale dokazane pozitivne učinke smeha na duha in telo. Predvsem ga je prevzela knjiga Normana Cousinsa »Anatomija bolezni« in raziskovalno delo Dr. Berka, zato se je odločil, da preizkusi vpliv smeha na sebi in drugih.

Dr. Kataria je 13 marca leta 1995 ob 7 uri zjutraj odšel v bližnji park in prepričal 4 ljudi, da so se mu pridružili in ustanovili Klub smeha. Ta dan so se v parku skupaj smejali in v nekaj dneh se je številko članov povečalo na 50. Na začetnih srečanjih so stali v krogu in vsak izmed udeležencev je stopil na sredino in povedal šalo ali smešno zgodbo. Vsi so uživali in se še cel dan dobro počutili.

Po dveh tednih jim je zmanjkalo šal in smešnih zgodb, in pripovedovati so začeli negativne in nesramne šale. Dva udeleženca sta se pritožila in dejala, da je boljše klub ukiniti kot pa nadaljevati s takimi šalami. Dr. Kataria je zato udeležence prosil, naj mu dajo en dan, da reši težavo. Tisto noč je pregledal celotNo raziskavo in končno našel odgovor, ki ga je iskal: naše telo ne razlikuje med umetnim in naravnim oz. prisiljenim in spontanim smehom. Oba povzročita enako »srečno kemijo«. Naslednje jutro je članom kluba razložil svojo teorijo in jih prosil, naj se eno minuto smejijo na silo. Čeprav so bili skeptični, so vseeno poskusili in rezultati so bili osupljivi.

Za nekatere se je narejen, prisiljen smeh kmalu spremenil v iskren smeh, kar je bilo nalezljivo in nato so se pridružili še ostali. Kmalu se je cela skupina smejala kot še nikoli prej. Iskren smeh je trajal skoraj deset minut in tako je nastala Joga smeha.

Na osnovi ugotovitev, da obstajajo zraven humorja še drugi načini kako stimulirati smeh, je Dr. Kataria razvil paleto smejalnih vaj, vključno z elementi igre vlog in drugimi igralskimi tehnikami, saj je bil sam nekoč amaterski igralec. Ko je odkril pomembnost otroške igrivosti, je razvil še dodatne tehnike.

Jezik/Language

Iskanje

Medijski sponzor

spoznajmose